Tuesday, February 8, 2011

Paksa Diri Untuk Capai Target!

.
.
Minggu ni kena beruseha sekeras yang mungkin untuk capai target.tapi...sure aku boleh pengsan tak sedarkan diri jugak la nieh.mana tak nya jadual semua bertindih dan padat gila.ini baru bulan febuari belum masuk mac lagi,memang haru gilalah ni.stamina tak cukup kuat untuk support semua benda dalam satu masa.aiseh...fizikal tak cukup mantap lagi nieh lemau tak usah cakap lah baru joging 15minit dah semput putus nafas terus.semua salah sendiri juga sebab tak beringat,pantang nampak ais-krim depan mata memang nak melahap aje.
.
minggu ni kem 3hari di bota...then hope dapat rush cepat ke tanjung malim sebelum petang sebab de greding pulak.patutnya greding minggu lepas,tapi sebab tak ready mental fizikal beserta stamina yang jatuh menjunam,lalu cancel nak buat bulan mac nanti.tapi sir suggest kan aku ambil juga siap bagi peluang train seminggu sebelum greding ahad nieh.so,better aku gred je minggu ni kira mac nanti aku dah boleh up belt lain pulak.aiseh...stamina di manakah engkau menghilang....
.
tapi tulah diri sendiri macam dah tak boleh nak berdisiplin lagi.nak berkeras kang,merajuk pula.mengada betullah,tapi nak capai matlamat,nak tak nak kena paksa diri juga.kalau tak,memang menyesallah jawabnya.tak kan aku nak sia2 kan peluang yang ada dah bertahun lama aku pegang belt yang sama.junior2 semua dah up aku yang senior masih di takuk lama sebab banyak sangat hal yang memaksa aku berhenti kat tengah jalan.latihan seminggu sekali jerk mana nak ingat semua step dan pettern.so,tugas khas minggu ini geledah youtube then train ikut video tuh.alahai do-san alahai won-hyo terseksa jiwa raga ku...
.
.
PERLU BUAT SEKARANG!
.
- jangan minum air sejuk atau ais
- di larang menyentuh ais-krim
- sila lebihkan protien dalam menu anda
- senaman otot setiap hari untuk fit kan perut,lengan,peha
- senaman kardio untuk latihan pernafasan dan ketangkasan
- sila kematukan penumbuk mulai sekarang
- sila cukup tidur dan rehat
- lagi...akan di fikirkan kemudian...
.
.
.
soalnya,mampu ke aku disiplinkan diri untuk ikut semua perkara diatas nie? owh,godaan ais-krim memang susah nak tolak.kat rumah aku,tiap2 minggu beli 2 bekas besar ais-krim.setiap kali bukak peti sejuk,mesti bahagian beku aku nak buka sekali usha2 kot2 ada ais-krim untuk di lahap.padahal aku tahu,kalau aku terus makan ais-krim,memang sumputlah jawabnya putus nafas.so,ini memang sangat2 perlu untuk di pantau sama sekali.lagi2 aku ada asma,memag cari penyakitlah...dulu lama gila aku pantang benda2 sejuk beku ni,sebab kesihatan yang sangat2 lemah.bila dah pantang,keadaan agak ok dan aku tak mudah letih dan lemau masa latihan.tak perlu inhaler pun.tapi sekarang,inhaler tu macam dah jadi bet friend aku pula.
.
alahai...rose tolonglah bekorban sikit just 2 bulan ni je,please....
.
.
.
.
.
.
.
Beautiful_Rose
.
.

10 comments:

  1. up-gred class in martial art ker nih Rose?

    belt kaler aper sekarang nih..?

    ReplyDelete
  2. ko sama ngan aku ngan mirul. suka ice cream. AKu suka tak pe. dia yang ada astma macam ko tu yang aku risau.

    skang mirul pon sibuk nak jaga badan. hahahaha.... tengok apa jadi bila dia balik kuching nanti. ngeh3!

    aku nak upgrade manikayu aku. tapi target bulan 5 nanti. pe guna jadi kelana tak amik manikayu.. yer tak.. lalalala....

    ReplyDelete
  3. ko gemuk ke? T_T... xkut!
    atau yeee...!!

    apa2 pown kan aku pown tgh try nak kurus kan badan tapi boleh sbb lack displin

    memang elok kita kaji dan study cara yg betol tu lost weight dari hentam je ikut cara apa2 entah

    last2 tambah lagi berat naya.. tayar kereta abg kekeke..

    ps dgr benda berkefin xelok makan dan minum.. (OHHH NO NESCAFE!!!)

    ReplyDelete
  4. greding...belt..join taekwondo ke..or sewatu dengn nya..? :)

    utk 2 bulan je kan...rasanya boleh bertahan...chayok..!! pasti boleh.. :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    APA KATA SURVEY

    ReplyDelete
  5. jom..diet same2..amalkan hidup yg sihat..ehe..

    ReplyDelete
  6. HIRO :
    ape y yess nye hiro?

    GHOST WRITER :
    heheheh lebih kurang lah.
    belt clour? huhuhu segan nak bagitau sebab berhenti lama sangat dulu.

    NIL :
    yup mesti usaha!

    AMNI :
    heheh tulah pasal air krim mmg susah la nak tolak...
    owh ko nak ambik manikayu?
    baguslah mcm tu. =)

    BONEKA TAK SAKIT :
    huhuhu aku gemok kot...... =p
    tu la skang pun aku tgah diet care y lebih sihat.tapi rasanya aku mcm tak diet jerk =p

    ReplyDelete
  7. FZ :
    yup usaha!

    NABILAH_2908 :
    hehheh yup...hope2 sume ok.

    NIEZS :
    jom!!!

    ReplyDelete

kentut itu nikmatnya sama seperti makan aiskrim...sedap, bukan? jom berkentut-kentut sebelum anda di kentut kan.ayat kotor? pe de hal...hiahahahahahah