Thursday, October 13, 2011

Elektrik Statik


Awas,jauhkan jarak anda! kecuali jika anda adalah bahan penebat...aiseh masalah betul.sebenarnya dah lama pun sejak dari klinik lama just baru2 ni je macam makin kerap.macam ni,dalam badan aku ni ada sedikit arus elektrik yang tidak dapat di kenal pasti dari mana datangnya.elektrik statik bila berhampiran dengan aku macam ada satu cas elektrik.sebenarnya bukan aku sorang je,member aku sorang lagi pun alami masalah yang sama.kadang2 bila aku tersentuh dia,tiba2 macam ada arus elektrik kebas2 jugak la jari bila terkena.

ada masa2 tertentu bila tersentuh barang2 berunsur besi pun kami akan alami kejutan elektrik secara tiba2 walaupun benda tu berada jauh dari barang elektrik...macam tombol pintu misalnya.masa aku nak buka pintu untuk patient,pegang je tombol tu terus macam kena kejutan sampai aku rasa macam fobia nak sentuh tombol pintu dalam klinik ni dah.pernah sekali aku nak pas ubat kat member aku yang juga punya masalah yang sama,dan kami sama2 terkejut bila jari tersentuh.doktor rasa macam pelik juga ingat kot saja aku berkelakuan pelik macam tu sampai lah satu hari tu,aku nak bagi itelefon pada doktor,then masa tu tiba2 ada cas elektrik.terkejut doktor aku masa tu.

risau juga kadang2 tu....tapi benda ni tak lah berlaku hari2 just pada masa2 tertentu je ada cas elektrik macam tu.tak tau dari mana datangnya arus elektrik ni...ada sesiapa kat sini tahu apa puncanya tak? meh share dekat aku macam mana nak hilangkan elektrik statik dalam badan aku nieh.... -_-"








Beautiful_Rose

16 comments:

  1. oh benda ni slalu jadi . normsl kot . selalu jd kt aku bila dlm shopping complex . bila berlaga lengan dengan adik aku , tiba2 da cas .

    its fun , though !

    ReplyDelete
  2. hoh! kalau gua pulak dijadikan cerita, asal gua tunjuk lampu, lampu tu boleh menyala. begitu power lah gua punya elektrik dalam badan ni. sampai tv yg gua tengok pun boleh jadi rosak sebab terlebih tenaga letrik.

    errr. sebenarnya gua mau komen lu punya header. lawo laaaa.

    ReplyDelete
  3. To prevent sparks entirely, we must somehow stop the charge separation process. This can be done by:
    Changing your shoe soles to another type (try leather)
    Raising the humidity in the room
    Spraying carpets, floors, and chairs with an antistatic coating
    Installing a balanced-polarity ionizer fan (try the $50 static eliminator # MI9957, from C&H Sales)
    Wearing metal-coated shoe soles (try alum. foil, but it's slippery)
    Wearing a grounded wire connected to a wrist strap

    ReplyDelete
  4. urgh! tak suka rasa cam ada cas2. kalau dengan girls takpe kut. hahahaha :P

    ReplyDelete
  5. eh..beb..aku pun ade la cas camtu ....kalau pegi shoping...aku elakkan tolak trolly..tak tau kenapa bila pegang troly tu tangan cam kna renjat ...haish ..tak suka... T___T

    ReplyDelete
  6. wah,dengar dah macam satu lagi mutant muncul kat dunia.aduh,gawat nih.haha

    ReplyDelete
  7. mcm boleh pakai je cadangan dari Sentinel tu..huhu...

    sy pun ada gak...rasa cas elektrik tu bila terlalu lama gunakan komputer...

    kalau ngadap komputer main games pun boleh kena gak...

    ReplyDelete
  8. dah jadi macam alien plok ni.....
    tak pernah plok jadi macam ni

    ReplyDelete
  9. ila tak tahu la kenapa..hehe.

    tapi kalau kena elektrik sakit la badan..heheh

    ReplyDelete
  10. hahaha. cool sangat perasaan terenjat elektrik dari badan sendiri.

    haha. penah kena. family semua tak percaya. kata aku selalu main2. haha

    ReplyDelete
  11. HEPOICZERO :
    fun? ko tak rase mcm kebas2 ke?

    PK :
    ko mengarut apa ni........ -_-"
    header? owh thanks hasil dr edit secara cincai =p

    SENTINEL103 :
    wahh....sangat pening nak fahamkannye.

    SHUKRI :
    amboi...kemain.dah ada bunga2 cinta ke?

    MAWAR BERDURI :
    owh...aku selalu kena kat tempat kerja je.kat luar tak pernah pulak.

    GHOST WRITER :
    aku bukan mutant la.... T_T

    ReplyDelete
  12. NABILAH :
    mcm tu ek? tapi nak elak macam mane sbb kt tempt kerja hari2 guna komputer.

    EITA :
    alien?
    janganla... T_T

    ILA HONEYBUNNY :
    ila pernah kene jugak ke?

    DAYYA :
    ko pon pernah gak ek? rase macam kebas2 je kan bila kene.

    ReplyDelete
  13. TAHNIAH : nikmatilah rasa elektrik itu. getaran yang bukan semua orang peroleh. Saya fikir, anda sudah ketahui hal sebenar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa kah yang sebenarnya?????

      Delete
  14. TAHNIAH : nikmatilah rasa elektrik itu. getaran yang bukan semua orang peroleh. Saya fikir, anda sudah ketahui hal sebenar...

    ReplyDelete
  15. Normal la tu.paling banyak benda mcm ni jadi kat tempat negara sejuk sana.aku pun selalu bagi terkezzut kat bdk2 opis ni.time buka pintu.bagi key then plg xbest bila aku sendiri touch rack besi.hampeh hahaha

    ReplyDelete

kentut itu nikmatnya sama seperti makan aiskrim...sedap, bukan? jom berkentut-kentut sebelum anda di kentut kan.ayat kotor? pe de hal...hiahahahahahah