Tuesday, November 10, 2009

.: sahabat dunia akhirat :.



Setelah berhari2 aku dok pikir nak join or tak contest si lumut,akhirnya aku telah membuat keputusan sebulat suara berbincang dengan ahlli lembaga peperiksaan serta ahli2 kabinet dapo juga telah merujuk ke dewan bahasa dan pustaka beserta ahli2 sasterawan negara,maka dengan ini aku nak join contest itu...wooohhooo.... =p


cerita ini berpandukan kepada pengalaman yang pernah aku alami satu masa dulu.nama dan watak telah di olah mengikut syarat dan terma contest si lumut.okay x mo panjang lebarkan lagi mukadimah,kite terus saje pada cerita... =)


Hari pertama persekolahan dua orang pelajar baru,perempuan telah berpindah ke Sekolah Menengah Kebangsaan Kucing Jelmaan.Di satu sudut kelihatan seorang gadis sedang duduk di bangku,menunggu giliran namanya di panggil ke kelas yang telah di tetapkan.Dari kejauhan ada seorang gadis sedang memerhati gadis yang sedang duduk itu,lalu dia cuba untuk bertegur sapa memandangkan dia juga sendirian tika itu.

"Hai...sorang je ke?"
"ye sorang je..."
"nama aku lumut,pelajar baru kat sini.kau pula?" tanya si lumut sambil tersenyum manis dan menghulurkan tangannya.
"aku rose,pelajar baru juga" menyambut mesra huluran tangan lumut.

nampak baik jerk minah yang bernama lumut nieh,bole la jadi kawan aku.lagi pun aku pelajar baru juga masih belum ada kawan2 yang aku kenal.

"kau asal dari mana?" lumut bertanya.
"aku dari selangor,kau pula?" jawab rose.
"aku dari nogori sembilan" jawab lumut dalam dialek negeri tersebut.


kedengaran nama mereka berdua di panggil oleh cikgu aznil.mereke di tempatkan di dalam kelas yang sama.

"rose,lumut kamu boleh masuk ke kelas sekarang,kelas kamu berada di tingkat 3 blok E"kata cikgu tersebut.

lalu mereka pun berjalan beriringan menuju ke kelas yang telah di beritahu oleh cikgu tersebut.di dalam kelas....


"lumut,ko duduklah dengan aku,aku tak ada kawan lah lagipun kerusi sebelah ni kosong lagi" kata rose kepada lumut.
"okay no hal punya" lalu lumut berjalan dengan penuh bergaya ke arah rose.

Sejak itu mereka mula berkawan baik,ke mana saja pergi mereka akan bersama.di mana ada lumut,di situ juga ada rose.dan ini telah menimbulkan rasa iri hati kepada akma dan azila.mereka berasa tidak senang hati melihat keduanya rapat sesama sendiri.lagi pula lumut merupakan pelajar terbaik di dalam kelas itu dan juga menjadi kesayangan cikgu2 di sekolah.

akma dan azila mula merancang sesuatu untuk memutuskan persahabatan di antara lumut dan rose...peperiksaan pertengahan tahun pun bemula.

"lumut,ko dah study tok subjek esoksemalam?" tanya rose kepada satu lumut.
"dah...tapi sikit2 baru,ko dah study ke?" lumut bertanya kembali.
"aku lom lagi lah...tengah bluran nieh.satu ke mende aku tak paham" berkata sambil wat muke sedih.
"ermm apa yang ko tak paham tuh?" tanya lumut prihatin.
"bab 10 ni susah sangat lah,mana lah aku tau macam mana kejadian kentut itu berlaku" sambil wat muka macam tempoyak basi.
"lah tak susah pun..kalau ko nak belajar dengan aku x de hal punya.balik sekolah nanti kita study kat pustakaan awam"lumut berkata meberi cadangan.
"betol ke ni? okay nanti kita jumpa lepas zohar."

Maka study lah dua sahabat ini dengan tekun,gigih serta berdedikasinaya sehinggalah berakhirnya peperiksaan.Pada hari penyerahkan kad kemajuan,seperti biasa lumut telah lulus dengan cemerlangnya.tapi malang bagi rose....keputusan 2 subjek pelajarannya agak kurang memuaskan.

"tahniah lumut,kamu telah lulus dengan cemerlang untuk peperiksaan bulan ini.kekalkan usaha kamu untuk terus cemerlang" kata cikgu aznil.
"trimass cikgu,tanpa cikgu siapalah saya.." sambil tersenyum gembira.

Disatu sudut...rose duduk sendirian sambil merenung keputusan peperiksaanya itu.dia kelihatan sedih sekali.pada masa yang sama akma dan azila memerhatikan dari jauh,mereka mula merancang sesuatu......

"hai rose...pesal ko dok sorang2 kat sini.join lah kegembiraan kawan baik ko tuh" tegur azila bernada sinis.
"aku tengah sedih ni nak gembira apanya" jawab rose sayu.
"lah kawan ko lulus pun ko nak sedih gak ke,pelik lah ko ni" kata akma pula.
"memang lah lumut lulus,tapi aku ni keputusan x best lah." jawab rose lagi
"lah pasal itu je ke ko sedih." jawab azila pura2 simpati.
"yelah...padahal kami sama2 stduy setiap hari." kata rose lagi.

azila memandang akma penuh makna...dia mula memikirkan cara untuk mempengaruhi fikiran rose yang sedang tak tentu arah tika itu.

"ermm aku rasa mesti ada yang x kena" kata azila.
" maksud ko?" rose memandang ke wajah azila,penuh dengan tanda tanya.
"yelah korang study sama2 kan.tapi kenapa result die lebih baik dari ko,x rase pelik ke macam tu?" kata azila mula mempengaruhi rose.
"betul tu.korang study sama2 patutnya ko pun akan dapat result yang sama baik macam dia juga" kata akma menyokong kata2 azila.
"ko fikirlah baik2 rose,aku x nak cakap banyak.kang ko kata aku wat cerita pula,lagi pun lumut tu kan kawan baik ko" kata azila menambahkan lagi keraguan di hati rose.

keesokkan harinya,rose tidak lagi duduk sebelah lumut.dia telah menukar tempat dan duduk berdekatan azila dan akma.Lumut kehairanan lalu bertanya kepada rose.....

"rose,kenapa kau tukar tempat duduk?" tanya lumut kepada rose
"suke hati kucing,kure2 aku lah nak duduk mana pon" jawab rose dengan nada menyakitkan hati dan paru2 lumut.
"ko ni kenapa,tiba2 jerk nak marah2 aku,PMS ke?" lumut bertanya dengan lembut.
"tah la sendiri mau ingat la kawan..." jawab rose lagi.
"aku ada wat salah kat ko ke rose?" lumut bertanya lagi.
"tah la aku tak tau ko sendiri faham2 dah la,jangan nak wat2 bluran pulak..." jawab rose acuh tak acuh.

lumut ingin bertanya lagi,tapi terbantut sebab cikgu aznil sudah mula masuk untuk mengajar.di dalam kelas,lumut hanya memerhatikan saja rose,azila dan akma bergelak ketawa dengan gembira hingge lupe dunie.keadaan agak bising tika itu membuatkan cikgu aznil yang sedang mengajar meradang seperti singa lapar dalam kandang.

"kamu bertiga yang duduk di belakang sana tu,dari tadi lagi saya dengar asyik bergurau tak tumpu perhatian pada subjek saya.time exam mula nak gelabah dapat result pula entah hapa2" kata cikgu aznil.
"alah cikgu ni,jangan lah serius sangat x remajalah..." jawab azila
"remaja sangat kah bergurau senda di dalam kelas semasa dalam pembelajaran? nanti time exam kamu juga yang rugi tak dapat capai rekod terbaik."
"relax la cikgu...exam lambat lagi lah.time nie la nak enjoy2 memanjang serius stress gak." jawab akma pula.
"enjoy lah kamu puas2 jangan nanti menyesal tak sudah.ini untuk masa depan kamu juga.contohi lah lumut selalu fokus dalam kelas.walaupun aktif dengan bola keranjang,pelajaran dia tak pernah terjejas" kata cikgu aznil lagi.

mereka terdiam lalu mencebik menyampah...loceng rehat pun berbunyi semua pelajar pun bersurai keluar kelas untuk ke kantin.

"aku menyampah betol lah dengan si lumut tu" kata rose tidak puas hati.
"kenapa?" jawab akma.
"yelah sane sini cikgu asyik memuji dia macam lah dia tu bagus sangat" kata rose lagi
"alah bukan ko tak tau,lumut tu kan slalu bodek cikgu berpura2 baik..." kata akma lagi
"tah tak paham aku semua benda lumut bolot.pelajar terbaiklah,pemain bola keranjang terteror lah,pemenang jangan lupa lirik lah,bosan betul aku" kata rose meluahkan rasa.
"alah relax la kawan peduli kan lumut tu..janji kita enjoy!" kata azila mula mencelah.
"dah la malas aku nak fikir lagi" kata rose lagi

waktu kedua di dalam kelas,keadaan mereka bertiga masih sama.memperlekehkan guru bergurau senda tak ingat dunia.teguran cikgu dah tak ambil kira,keadaan ini berlarutan sehigga lah final exam tiba......

dengan tenang lumut melangkah ke dalam dewan peperiksaan keyakinan lumut terserlah menandakan lumut sudah siap sedia untuk menghadapi peperiksaan.sedangkan rose bluran dan gelabah tahap cipan.lumut menghulurkan tangan untuk bersalam dengan rose....

"apa ni?" tempik rose
"aku nak salam dengan kau sebagai tanda semangat" kata lumut ikhlas.
"tak payah ko nak tunjuk baik lah lumut...aku tau ko saja nak bermuka2 dengan aku kan" jawab rose kasar.
"aku ikhlas rose ko kan sahabat baik aku" kata lumut lagi
"sahabat baik ke? ko ni memang suke menunjuk2 kan." kata rose lagi
"rose...aku x pernah terniat macam tu pun...." kata lumut seakan berkecil hati
"dah2 aku malas nak dengar lagi exam da nak mule tu" jawab rose seperti menghalau lumut.

peperiksaan SPM pun bermula...semua pelajar mula serius dan menumpukan perhatian pada kertas peperiksaan.bermcam2 wajah bermacam2 ragam ada yang nampak yakin,ada yang kelihatan keliru ada juga yang tidur ada pula yang membawa haiwan peliharaan sebagai penyokong dan tidak kurang pulak ada yang cuba nak meniru sesama sendiri sambil makan megi.dan hari2 terus berlalu sehingga lah final exam berakhir.....

"akma,macam ne exam ok tak?" tanya rose kepada akma.
"hurmm bolehlah...." akma menjawab acuh tak acuh
"ko boleh jawab tak?" tanya azila kepada rose pulak
"entah la aku bluran jerk time exam otak aku macam beku tibe2...sejuk dan beku macam kat auckland"jawab rose lemah.
"alah x de hal nye mest ko dapat cincang punyelah" kata azila lagi.
"yeke tapi aku rase macam tak confident lah" kata rose lagi
"alah tak yah la ko nak risau2 exam dah habis,skang kite bebas bole enjoy!" jawab azila girang.

dalam perjalanan pulang ke rumah,rose terserempak dengan lumut yang juga kebetulan ingin pulang.lalu lumut menegur rose....

"rose,macam mana exam bole score tak? " sapa lumut kepada rose sambil tersenyum.
"ahh sebok lah ko aku bole jawab ke tak bukan masalah ko" rose menjawab dengan nada tinggi.
"aku tanya saja tak niat nak sakitkan hati kau pun" kata lumut seakan berkecil hati.
"dah la aku nak cepat nak balik rumah aku penat." kata rose sambil berlalu pergi meninggalkan lumut sendirian...

sebulan selepas itu...tibalah hari keputusan SPM bakal di umumkan.maka,ramailah diatara student2 bergegas ke sekolah untuk mendapatkan slip keputusan tersebut...kelihatan perlbagai rupa dan keadaan mereke2 yang menerima result SPM pada hari itu.ada yang menangis,ada yang ketawa terbahak2,ada yang berguling-gulingan,ada yang hanya senyum kambing,ada yang sawan dan ada juga yang sampai tidak dapat mengawal kentutnya lalu terlepas lah bau bauan yang sungguh tidak menyenangkan.lumut,berjalan dengan penuh macho sekali pada hari tersebut.

"tahniah lumut...kamu berjaya dengan cemerlang." kata cikgu aznil lalu menyerahkan slip tersebut kepada lumut.
"terima kasih juga pada cikgu yang selama ini tak jemu2 mengajar saya selama ini" jawab lumut.

di satu sudut balai bacaan,kelihatan 1 susuk tubuh sedang duduk termenung.di tangan nya pula memegang helaian result exam matanya berair wajahnya murung.lumut menghampiri lalu menyentuh lembut bahu pemilik tubuh itu...

"rose...kenapa kau duduk sorang2 kat sini,mana akma dan azila?" lumut bertanya kepada rose
"lumut,aku fail...akma dengan azila dah tak nak kawan dengan aku lagi" kata rose sambil teresak2
"sabarlah jangan sedih lagi jangan menangis lagi kau masih ada peluang" kata lumut memberi harapan
"tapi teruk sangat ni UPU dah tentu aku tak dapat." kata rose lagi.
"jangan putus asa ko masih boleh lagi sambung from 6.mana tau nasib ko lebih baik nanti" lumut mula meberi keyakinan pada rose.
"aku tak yakin aku dah tak ada semnagt lagi skang nieh." kata rose sayu...
"jangan cakap macam tu,setiap orang akan di uji dengan kegagalan.tapi tak bermakna kau mesti putus asa.jadikan kegagalan itu sumber kekuatan untuk ko teruskan useha." lumut menggemgam erat tangan rose memberi semangat.

mereka berpelukkan lumut mengusap lembut kepala rose seeperti anak kecil.rose memandang wajah lumut yang tenang...

"lumut,maafkan aku,aku banyak wat salah pada kau.mybe ini balasan untuk aku" kata rose kepada lumut.
"tak perlu minta maaf rose ko tak pernah wat salah pada aku.kau kan sahabat aku" jawab lumut sambil tersenyum.
"kau memang sahabat aku lumut,macam2 aku kutuk kau tapi kau tak pernah marah aku.aku terharu sangat lumut." kata rose lagi
"dah la tu yang lama kita lupakan kita mula kan hidup baru kita tetap sahabat dunia akhirat kan" kata lumut lagi.
"trimass lumut kau memang sahabat dunia akhirat aku.aku akn lebh hargai kau lepas nieh.trimass banyak2 lumut....."kata rose kepada lumut dengan penuh yakin dan confidentnye.
"it's okay rose...dah la jom kita g makan aku dah lapar nieh.lama kita tak lepak kat p'yoor station kan" kata lumut sambil tersenyum
"okay...no hal tapi ko belanje ehh ko kan menang besar hari nieh"
"x de hal" kata lumut sambil menarik tangan rose.

maka terjalinlah semula persahabtan yang pernah terputus satu tika dlu.dan sehingga kini mereka masih lagi bersahabat baik walaupun masing2 sudah ada komitmen. mereka akan tetap saling menghubungi satu sama lain.dan ada tika masa terluang mereka akan bertemu dan menghabiskan masa dengan mengire bilangan cendol pulut yang mereke telan kat kedai mamak tepi landasan keretapi.

ketika di timpan bencana,kita akn mengenali

yang mana satu LAWAN & yang mana satu KAWAN.




*******TAMAT*******




"blog esoksemalam best sebab aku ske bce tulisan
lumut yang sempoi lg bershaje.kadang2 menusuk
hati,paru juge buah pinggang aku"


"blog esoksemalam x best sebab entah x tau nak
kate ape.kalo x best dah tentu aku x bace entry
ko hari2 sampai termimpi2"



hohoho gile ohh aku mengarut punye lah nak memerah otak dok pk idea nak wat karangan tadika nieh adess.cukop2lah tu kan kang lagi banyak aku taip,lagi banyak aku mengarot nanti mak aku marah ngarot2 nieh.aku kan seorang y bek hati lagi berhati mulie...harus pelihare itu =p hiks! "lumut,aku nak join contest ko"


18 comments:

  1. hoho..
    panjang gile crite...
    senyum2 aku bace,..
    sbb baik gile cm malaikat aku..
    hehe...

    thanx kerana menyertai..
    penyertaan anda diterima k..
    tapi ingat yang mark story ni bukan aku..
    sbb takut bias..tkut aku pilih berdasarkan blog,rupa harta or wateva,haha..

    aku dah merepak neh...

    slogan kau memang tak leh blah ye siap termimpi2..haha...

    =)

    ReplyDelete
  2. to lumut :-

    hahaha tau x per...aku dah dapt menulis mmg meroyan terus.ketagih penjang berjele2 nk nak tulis dan tulis... =p

    ReplyDelete
  3. sore azie lam citer ni sore jantan...
    hahahaha

    ReplyDelete
  4. aku baca panjang gila.. sampai aku jadi gila kejab.hahaha neway semangat tuh yang penting na ! tabik spring dengan ayat kau

    ReplyDelete
  5. ala lumut memang terbaek pown! ko jgn lah jels pulak! irih hati tak baik tau hahaha

    panjang tol! tapi aku baca habis! saje meriahkan dan menghargai para2 looser yg akan kalah di tangan aku HAHAHAHAAHAHAH

    mcm bangkai je aku!

    ReplyDelete
  6. to akid :-
    byk la u sore jantan luku kang! =p

    to melz:-
    hahahah bole sampi jd gile ehh??? dasat lah ko.....

    to ber_uwang :-
    huhhuhu nieh kisah benar y pernah terjadi...

    to boneka tak sakit :-
    hahahah aku x jelez dgn lumut pon......
    aku mmg gile menulis selagi bole,aku nak tulis lg tapi tkot nant ade yang nek juling mate lak =p

    ReplyDelete
  7. salam... jalan2 tgk entri contest

    cerita benar ko ni kan? kan?

    kesian kawan ko tu kena tipu org jeles... tapi takper ada hikmah semua tu kan

    ReplyDelete
  8. to ak fatt chin choy :-
    wlsm...
    yup mmg citer benar aku pon.
    pape pon smpi skang aku dgn kawan tu still lg bkawan bek smpi skang.... =)

    thanks follow my blog y tah hape2 nieh.
    citer ko pon best jugak aku ade bce smlm.....

    ReplyDelete
  9. pnjg gile cter ko...hauhauhaua

    aku busy loh tk smpt nk join contest lumut..hahah

    gudluck korg2 yer

    ReplyDelete
  10. to jane :-

    huhuhuh aku pon x sangke aku bole taip sepanjang ini.....ngehh..ngeh.. =p

    ReplyDelete
  11. waaa.. panjangnya entry.. larat jugak aku habiskannya.. smbil golek3 benti jap makan megi. pastu masuk toilet. smbg bc balik. pastu main sms jap. bc balik.. hahaha.. ok3. aku tipu.

    tapi serius, aku terharu kalau dapat kawan sebaik lumut yg ko ceritakan tu..

    wish u luck.. hehe..

    pssstt.. aku tgk lumut ganazz siot.. dulu2 lumut macam tu eh? hehe.. acah je..

    ReplyDelete
  12. to pinky lucia :-
    hohoho boleh lak ko wt keje len eh sementare
    nak hbskan bce karangan aku....hebat2 =p

    hahah tah ak pon x tau lumut ganaz or lembut
    sbb aku sndr pon lom jmpe die lg...ko knl lumut ker? huhuhuhu

    ReplyDelete
  13. sungguh panjang seperti perdane menteri tengah bentangkan bajet 2010....matilah aku membacenyer..but nice story ade pengajarannyer...
    ***sambil mencuci mate mengunekan sabon daiya,,,mampu?

    ReplyDelete
  14. ti syaf :-
    huhuhu bole erk mcm tuh........

    ReplyDelete
  15. panjang wooo..tapi font tak brpa sedap..

    ReplyDelete
  16. to fndrocka :-
    owh pasl font...mybe faktor pertukaran layout
    secare drastik kot y wat kan die jd mcm tuh.aku pon x bpe bekenan gak dgn clour mcm tuh...pape pon thanks bg komen =)

    ReplyDelete
  17. Is it possible Abercrombie clothing to turn a profit by gifting abercrombie Jeans promotional items and selling your inventory at the same time? Is it possible to Abercrombie Pants make large sums Abercrombie Tees of money by giving away promotional clothing? Abercrombie Shorts Will this practice bring awareness to your brand? Fashionable promotional clothing items are a great way to Abercrombie Sweaters help sell your brand to your target audience. Items like shirts and caps are favorites among most consumers especially when they receive them for free as a gift or give-away. Be it a screen printed tee shirt or an embroidered hat or polo shirt, your imprinted logowill leave a long lasting impression and gain a lot of attention by your targeted audience.

    ReplyDelete

kentut itu nikmatnya sama seperti makan aiskrim...sedap, bukan? jom berkentut-kentut sebelum anda di kentut kan.ayat kotor? pe de hal...hiahahahahahah